V is van vanonder. Of niet?

V is van vanonder. Of niet?

We staan op de drempel van februari, een korte maand. Meestal vol kou - de lente lijkt nog heel veraf - en gekkigheid - vier jij carnaval? Ik volg graag de trend dus deze korte maand begin ik dan ook met een korte nieuwsbrief. Hou jij van lang lezen en heb je suggesties voor mijn nieuwsbrief? Ik lees het graag in mijn mailbox. Veel leesplezier! 

V is van vagina

Het is 2022 en nog steeds wordt aan onze toog de toon gefluister en de woorden gekuch als er problemen opduiken vanonder. Dames: de V is van Vagina, niet van Vanonder. Meisjes en mama's, jonge moeders en oma's, het is een zeldzame uitzondering die de zaken bij naam en toenaam noemt. Laat me klaar en duidelijk zijn: dat is niet nodig. Onze intieme zone is een deel van het lichaam dat gevoelig is en goed verzorgd moet worden. Het is onderhevig aan zaken die we allemaal doormaken zoals stress en hormonale veranderingen. Onze slijmvliezen en de bacteriën die ze bevolken worden bepaald door onze voeding, leeftijd en de verzorgingsproducten die we gebruiken. In een gezonde toestand weet je bij wijze van spreken niet eens dat je een vagina hebt. Is er vanonder iets loos, dan heb je jeuk, irritatie, geurtjes, droogte, bloedverlies, pijn. Je kan in de apotheek altijd terecht voor advies en aangepaste producten. De dames die zwanger worden en bevallen worden meestal goed omkaderd en de beschikbare info is heel toegankelijk - vragen blijven steeds welkom! Over de menopauze hangt nog veel meer een taboe en er doet ook wel wat 'fake news' de ronde. In dit boek lees je wetenschappelijke info over de menopauze op een begrijpelijke manier. Ik vind het een must-read voor elke vrouw van midden veertig of daarboven. 

Gedichtendag

Afgelopen maand was er ook gedichtendag, op 27 januari. Ik ben zelf een fervent lezer maar poëzie is voor mij onbekend terrein. Het leek me wel leuk om eens op zoek te gaan naar een gedicht over de apotheker. Ik vond volgende tekst wel fijn:

De apotheker geeft mij
mijn weeklijkse proviand,
een doos medicijnen voor mijn
binnen- en buitenkant:
Een pilletje met strijdlust en
een drankje met wat moed
een middel tegen zwakte
voor wat stilte in mijn bloed
een zalfje voor het litteken
van die keer dat ik viel
wat kalmerende kruiden
voor de scheuren in mijn ziel
een injectie met de wilskracht die
ik eerder had gewild
een tabletje dat de honger in mijn
hart lichtelijk stilt
vitaminen voor het vechten
tegen wat mij heeft geraakt
een pleister voor de wonden
die ik zelf heb gemaakt.
Met een hechting in mijn wezen
en een brandblaar op mijn brein
keer ik terug naar mijn wereldje
waar ik nu mezelf kan zijn

Poëtische groetjes!