Oef, de maand is bijna om!

Oef, de maand is bijna om!

Santé

Februari is de maand van Tournée Minerale. Al voor het 5de jaar daagt de Druglijn je uit: een volledige - zij het korte - maand geen alcohol drinken. Heb jij meegedaan? Dan heb je misschien enkele van deze positieve effecten ervaren. In de praktijk blijkt het niet zo evident om alcohol uit je leven te schrappen. We groeien op met alcohol: het staat thuis in de kast en regelmatig op tafel, de reclame verleidt ons tijdens het tv kijken en we botsen op een heel assortiment tijdens onze wekelijkse boodschappen. Alcohol staat synoniem voor gezelligheid, vriendschap, genieten, verdiende ontspanning, het goede leven. Er is ook een enorme sociale druk om mee te drinken. Het is ook gewoon lekker om te drinken en het effect van alcohol te voelen. Het is niet voor niets een harddrug. Als je uitgaat of ontspant, heeft water niet bepaald een hoog fungehalte. Je kan je water pimpen en de meeste mocktails zijn lekker maar mierzoet. Hoezeer het gebruik van alcohol ingebakken zit in onze dagelijks leven, merken we in de apotheek heel goed. Als de dokter een antibioticum voorschrijft, is een standaardvraag: mag ik daarbij alcohol drinken? En meestal is dat geen enkel probleem voor antibiotica. Jammer genoeg wordt de inname van alcohol bij andere medicatie, waar het wél een probleem kan zijn, geminimaliseerd. Het gaat zelfs over medicatie die dagelijks genomen moet worden. Alcohol heeft een duidelijk effect op het lichaam: je bloedvaten zetten uit, je reactievermogen vermindert, je slaappatroon, vochtbalans en bloedsuiker worden verstoord. De verwerking van alcohol vraagt nogal wat van je lichaam, waardoor de verwerking van andere stoffen zoals geneesmiddelen, verandert: ze vertraagt, ze versnelt of ze geeft andere bijproducten. Het spreekt dus voor zich dat alcohol een effect heeft op je medicatie, ook al neem je ze elke dag. Geneesmiddelen en alcohol zijn geen topcombinatie. Je vindt alvast meer info hier. We beantwoorden graag al je andere vragen over geneesmiddelen en alcohol. 

Dof en droog

De lente komt eraan, zeggen ze. Jaja. Dat zal zeker zo zijn. Ondertussen is onze huid helemaal in winterslaap. Een beetje dof, een beetje droog, een beetje schilferig. Of heel dof, droog en schilferig. Droge binnenlucht, koude temperaturen en de vaak agressieve douchegels maken het moeilijk om voldoende vocht en vet vast te houden in onze bovenste huidlaag. En net dat is nodig voor een soepel huidje dat comfortabel aanvoelt in plaats van jeukerig. We ontwikkelden ons eigen skinlab BODYPRO gamma om je dan extra in de watten te leggen. Met jojoba-, amandel- en calendula-olie om de huid te voeden, bernagie-olie tegen de jeuk en DEFENSYL om de weerstand van je huid op te krikken. Omdat het zo zacht en uitgekiend is, kan het voor baby's, volwassenen en ouderen. Je vindt de producten in onze apotheek en in onze webshop. Als het jeukt, moet je krabben. Maar vooral ook je huidverzorging aanpassen! 

Gezondheid!

*testimonial*
Initieel ging ik langs bij mijn apotheek voor 'een pilletje om af te vallen' waarop Nadine me voorstelde een keer langs te komen voor een gezondheidsgesprek. In de loop van dat gesprek werd me al snel duidelijk dat het hier niet ging om het afvallen, maar wel het goed voelen in mijn lichaam. De handige tips van Nadine gaven me een andere kijk op zowel mijn voeding, als ontspanning en omgaan met stress op het werk. Het is niet enkel mijn voeding, maar ook mijn 'levensstijl die me helpen me goed te voelen in mijn lichaam. Dit gesprek heeft me zeker op weg geholpen om gezonder te gaan leven.
*anoniem*
Zo gaat het vaak, eerlijk gezegd. Mensen komen voor hun gewicht eens binnen in de apotheek. En gaan uit van een 'quick fix'. Een pilletje om af te vallen. Er zit zoveel meer 'gewicht' in deze vraag dan enkel de kilo's op de weegschaal. Daarom verkoop ik ook zelden een pilletje om af te vallen. Het is veel beter om in gesprek te gaan en te zoeken waar de pijnpunten zitten. En dat werkt op termijn veel beter dan die paar kilo's verliezen. Wil jij ook een gezondheidsgesprek? Je kan me gemakkelijk contacteren en we plannen een moment in. 
Liefs
Nadine