Je immuniteit, je persoonlijke bodyguards.

Je immuniteit, je persoonlijke bodyguards.

Jouw lichaam is een zwaar versterkte burcht waar niet iedereen zomaar binnen kan. Virussen, bacterIën, giftige stoffen. Als je er goed over nadenkt, worden we langs alle kanten bedreigd. Maar voor deze stoffen ons ziek zouden kunnen maken, krijgen ze te maken met een aantal natuurlijke verdedigingsmechanismen. Eentje daarvan is ons immuunsysteem. Het is bovendien juist goed om regelmatig blootgesteld te worden aan ziekteverwekkers, want dat houdt ons lichaam alert en ons immuunsysteem up-to-date. 

Ons immuunsysteem wordt ingezet om bacteriën, virussen, parasieten te weren. Maar het zal ook gifstoffen en zieke lichaamscellen zoals kankercellen opruimen. We hebben aan aspecifiek deel, dat aangeboren is. Het is direct werkzaam maar niet specifiek tegen de ziekteverwekker. Daarom wordt het bijgestaan door ons verworven immuunsysteem. Dat is heel specifiek en sterk werkzaam tegen de ziekteverwekker. Maar dat ontwikkelt zich pas nadat het met de ziekteverwekker in aanraking is gekomen. Het duurt ook wat langer om deze immuniteit op te bouwen, want de afweercellen die hiervoor nodig zijn, moeten aangemaakt worden. Het grote voordeel is dat je lichaam dan wel langdurig beschermd is tegen deze ziekte. 

Bij de geboorte is ons immuunsysteem nog onvoldoende ontwikkeld. Baby's en kinderen maken daarom infecties door, en dat is een goede zaak. Zo bouwen ze weerstand op. Het is ook helemaal geen probleem dat kinderen ziek worden, vuil worden, met andere kinderen speelgoed uitwisselen. Het hoort erbij. Er zijn ziektes waarmee kinderen minder gemakkelijk in aanraking komen, maar waarvoor ze toch weerstand zouden moeten opbouwen. Daarom worden ze gevaccineerd. Voor besmettelijke kinderziektes met een hoge kans op invaliditeit, zoals polio, is vaccinatie verplicht. 
Ons immuunsysteem wil ons lichaam en onze cellen beschermen. Daar is een goede reden voor: we moeten onze soort kunnen handhaven dus we moeten ons kunnen voortplanten. Zijn we de 50 voorbij, dan is het volgens de natuur gedaan met ons voort te planten. Dus neemt ook de werking van ons immuunsysteem af. Alle cellen in ons lichaam verouderen, ook de immuuncellen. Hierdoor worden we op oudere leeftijd meer vatbaar voor infectieziekten. Maar hierdoor zijn ook vaccins minder efficiënt: onze immuunrespons is minder sterk dan op jonge leeftijd. 

We willen natuurlijk zo weinig mogelijk ziek worden, en we willen ook dat al onze oude en foute cellen zo efficiënt mogelijk opgeruimd worden. Daarom moeten we onze immuniteit in topconditie proberen te houden. We moeten met andere woorden onze verdedigingstroepen goed eten voorzetten! Een gezond gewicht is nog altijd de beste bescherming voor een goede gezondheid, en dus een goed werkend immuunsysteem. Net als zoveel werkzame bestanddelen in ons lichaam bestaan onze immuuncellen uit eiwitten. Dus om een goed werkend immuunsysteem te hebben, moeten we kwalitatief goede eiwitten eten. Maar niet enkel dat. Je hebt goede vetten, gezonde koolhydraten, veel groenten en fruit nodig. Een supplement vitamine D kan geen kwaad, zeker tijdens de donkere wintermaanden. Ben je gevoelig voor virale infecties zoals verkoudheden, herpes, wratjes? Dan kan een kuur met zink je afweer ondersteunen. En voel je je wat belabberd? Dan zijn er plantenextracten zoals echinacea maar beter nog de glucanen die jouw weerstand een extra boost geven. 

De meest toegepaste manier om onze specifieke afweer te stimuleren, is vaccinatie. En weinig mensen denken daar verder over na. Elk jaar een griepvaccin, ja waarom niet, ik wil geen griep krijgen - en gelijk hebben ze want griep is geen lachertje. Een vaccin tegen gele koorts, buiktyfus, hepatitis, uiteraard, want tijdens die leuke vakantie wil je geen vervelende ziekte oplopen. Nu het coronavaccin op korte tijd ontwikkeld werd en er een vaccinatiestrategie wordt uitgerold, zijn er toch wel wat twijfelaars. Speciaal daarom het volgende filmpje. Ben je bang dat het coronavaccin niet veilig is, onvoldoende getest is of weet je niet wat het met je lichaam gaat doen? Kijk dan zeker.