Als ik je één goede raad mag geven: gebruik zonnecrème

Als ik je één goede raad mag geven: gebruik zonnecrème

De zon is één brok energie. En daar profiteren wij van mee. De natuur is het mooiste voorbeeld: zonder zon en zonnestralen geen leven. Door de straling van de zon worden processen in planten, dieren en mensen op gang gebracht of gehouden. Ons lichaam maakt vitamine D aan dankzij de zon, onze hersenen worden verwend met positieve gevoelens, onze weerstand krijgt een boost en bepaalde aandoeningen zoals psoriasis en reuma zijn een pak beter in een zonnig klimaat. Waar wij ons zorgen over moeten maken, is de overdreven blootstelling aan de UV-stralen van de zon. UV-B stralen dringen door de bovenste huidlaag. Als bescherming zal onze bovenste huidlaag verdikken en een zonnefilter beginnen produceren, onder de vorm van bruin pigment. Ons lichaam haalt op die manier alles uit de kast om het DNA van de onderliggende cellen te beschermen. Maar dat duurt een beetje, al die verdedigingsmechanismen in gang steken. Als we dus te snel en te lang in de zon blijven en ons lichaam niet de kans krijgt om zich aan te passen, verbranden we. Auwch. Zolang de natuurlijke aanpassingen aan de huid niet gebeurd zijn, krijgt ook de UV-A straling vrij spel. UV-A stralen dringen dieper door in de huid, nog dichter bij onze celkernen. Dat zorgt voor veranderingen in het onderliggende huidweefsel en aan ons DNA. Het gevolg zijn rimpels, verslapte huid met een onregelmatige huidstructuur en het risico op huidkanker

Safety First

Maar hey! Wij willen vooral genieten van de weldadige effecten van de zon. En dat kan! Je rijdt toch ook niet rond zonder autogordel of fietshelm? Dus gebruik je zonbescherming als je buiten komt. Simpel. 

#nofilter

Het allerbelangrijkste bestanddeel van de zonnecrème is de filter. De filter zorgt ervoor dat de UV-stralen niet rechtstreeks op je huid belanden. Chemische filters doen dat door alvast een groot deel van de UV-stralen te absorberen voor ze de huid kunnen binnendringen. Omdat deze filters moeten vasthechten in de bovenste huidlaag zijn ze pas een half uur na het aanbrengen werkzaam. Deze filters blijven daar gemakkelijk meerdere uren aanwezig en ze worden vergezeld van bestanddelen die de stabiliteit van de filter garanderen. Ook als je zwemt of zweet blijft deze filter werkzaam. Minerale filters zijn poeders die als een schild bovenop de huid gelegd worden en zo de zonnestralen gewoon terug kaatsen. Omdat ze bovenop de huid liggen, zijn ze direct na het aanbrengen al werkzaam. Maar ze zijn minder goed bestand tegen water, zweet en wrijving. Je moet elke zonnecrème om de 3 à 4u aanbrengen, maar bij minerale filters doe je dat zeker ook na het baden of als je veel zweet. 

De gebruikte zonnefilter speelt niet alleen een belangrijke rol in de bescherming van je huid, maar ook in de prijs van je zonnecrème. Ook in zonbescherming staat de kennis en wetenschap niet stil. In goedkope producten worden meestal oudere zonnefilters gebruikt. Ze zijn minder stabiel dan de nieuwe filters waardoor ze de huid minder lang bescherming bieden. Ze hebben een beperkt UV-spectrum waartegen ze werkzaam zijn, daarom moeten meerdere filters gecombineerd worden in een product. Dit verhoogt de kans op allergische reacties en maakt de crème waarin ze verwerkt worden vaak plakkerig om te smeren. De nieuwere UV-filters zijn huidvriendelijk, blijven lang stabiel, werken in een breder spectrum en zijn al werkzaam in lage dosis. Door al deze eigenschappen heb je minder filters nodig, in een lagere concentratie en in een aangenamere vorm om te smeren met dezelfde of zelfs betere bescherming. Je merkt het kwaliteitsverschil vooral bij kinderen, bij wie de huid nog kwetsbaarder is dan van volwassenen: roodheid, jeuk, bultjes, verbranden. Voor de minerale filters geldt nog meer dat de verwerking van de poeders uiteindelijk de kwaliteit van je product bepaalt. Een minerale zonnecrème van de nieuwe generatie is goed uitsmeerbaar, niet plakkerig en laat geen witte waas achter op je huid. Maar die technologie heeft zijn prijs. Een minerale zonnecrème is voor iedereen geschikt, maar zeker voor mensen met een gevoelige huid en een beschadigde huidbarrière zoals bij eczeem. Tenslotte is ook ecologie een belangrijke drijfveer om te kiezen voor de nieuwere chemische filters of minerale filters, want de zonnecrème die wij smeren komt vroeg of laat terecht in het water. 

Onze toppers

We hebben een uitgebreid aanbod aan zonneproducten van verschillende merken. Maar welke smeren we zelf het liefst, en waarom?  

FUSION WATER van ISDIN

Aan onze achterdeur staat altijd een FUSION WATER van ISDIN klaar op de vensterbank, binnen handbereik als we naar buiten gaan. We smeren al heel vroeg in het jaar onze gezichten en hals in, zeker ook bij onze kinderen voor ze naar school vertrekken. Deze zonnecrème is een factor 50, beschermt dus bijzonder goed maar wat heel belangrijk is: door zijn watertextuur is hij niet plakkerig en prikt 100% gegarandeerd niet in de ogen. Omdat hij zo waterig is, is hij ook heel erg geliefd bij mannen, die vaak een vettere huid hebben, wat meer zweten of een baard hebben. Wij zijn super fan! 

Als jij ook houdt van frisse, waterige texturen en een top bescherming, dan is dit jouw beste keuze. Koop hem in onze webshop. Profiteer je graag van onze zon-actie: 1 kopen, 2de aan 50% korting? Dat doe je door af te rekenen met de code ZON1+1DISCOUNT.

NATURAL DAYLIGHT DEFENSE VAN RAINPHARMA

Een minerale zonnecrème gebruikte ik tot nu toe enkel als onze kinderen baby waren. Tot de leeftijd van 2 jaar is de huidbarrière onvolgroeid. Je vermijdt dan best rechtstreekse blootstelling aan de zon én chemische filters omdat die door de huid kunnen dringen. Een minerale crème is ideaal maar het resultaat is dat je kind eruit ziet alsof het een wit spookje is. Voor mezelf gebruik ik een minerale crème met een kleurpigment als make-up overdag. Maar om ermee te gaan zonnen? Nee. Tot vorig jaar. De minerale zonnecrème NATURAL DAYLIGHT DEFENSE van RAINPHARMA overtreft werkelijk alle verwachtingen: geen witte waas, goed uitsmeerbaar, enkel natuurlijke bestanddelen en een heerlijke, frisse geur. Van alle minerale zonnecrèmes is dit werkelijk de top. En dat vinden wij niet alleen want dit jaar won deze zonnecrème de ELLE BEAUTY AWARD.

Wil jij deze 100% natuurlijke winnaar in huis? Bestel hem dan in onze webshop. Je kiest het formaat van 50mL om altijd in je handtas bij te hebben of het formaat van 200mL voor je hele gezin. 

CAUDALIE ZONBESCHERMING

Voor mij is zonbescherming meestal functioneel. Ik gebruik het elke dag, dus het moet zijn werk doen zonder dat ik er iets van merk: gegarandeerde bescherming, geen overheersend parfum en al zeker geen plakkerig gevoel op mijn huid. In mijn vrije tijd of op vakantie verandert dat. Dan wil ik nog steeds een zonnecrème die mijn huid beschermt zonder in mijn ogen te prikken of vlekken te maken. Maar dan hou ik van verwennerij en een lekker geurtje, dat me helemaal ontspant. Daarom heb ik ook altijd CAUDALIE in huis. Lekker chillen op de ligzetel in de tuin, naar het strand of zwembad met de kinderen, fietsen in het bos. Deze zonnecrème heeft als fijne extra dat ze ook huidverzorgend werkt. Met de kalmerende werking van druivenwater en de geur van frangipane en oranjebloesem ben ik helemaal in zomerstemming! 

Hou jij van de zomer in al zijn glorie? Verwen je dan met de heerlijke zonnecrème van Caudalie. Je vindt ze in onze webshop, zowel voor het gelaat als voor het lichaam. Profiteer je graag van onze zon-actie: 1 kopen, 2de aan 50% korting? Dat doe je door af te rekenen met de code ZON1+1DISCOUNT.

Heb jij nog vragen over zonbescherming? We helpen je graag. Je kan ons bereiken via mail of op 0479/29.33.81. Je bent natuurlijk ook meer dan welkom in de apotheek. We zijn elke dag open van 9u-12u30 en van 13u30-18u, zaterdag van 9u-13u. Tot gauw!