2022: het jaar van de goede voornemens. Of toch niet?

2022: het jaar van de goede voornemens. Of toch niet?

Hoe het bij jullie is, weet ik niet, maar bij mij heeft het nieuwe jaar geen blitse start gemaakt. Natuurlijk is het altijd wel een feestelijk gevoel om een jaar af te sluiten. En het idee van een volledig jaar als een blanco canvas dat nog volledig ingekleurd kan worden, is absoluut leuk. Maar 2021 is een jaar dat veel gevraagd heeft. Opnieuw werd onze vrijheid aan banden gelegd, opnieuw werden we genoodzaakt afstand te houden. Opnieuw waren er regels, was er angst, waren er (on)begrijpelijke maatregelen met veel impact. Impact op ons emotioneel en sociaal welzijn, op de economie, op de gezondheid van velen. Dit jaar werd niet alleen van ons, maar ook van onze kinderen nog méér inspanningen en restricties verwacht om mee te helpen de pandemie onder controle te krijgen. Dat vraagt wat van een mens. Energie, moed, doorzettingsvermogen, steeds opnieuw de grenzen van je draagkracht opzoeken. Je staande houden in 2021 was al een flinke prestatie. Ik wilde 2022 niet starten met nog meer moetjes.

De kracht van de gewoonte

Daarom dus voor mij dit nieuwe jaar geen goede voornemens. Geen beste versie van mezelf. Geen re-boot, re-start, de-tox of energy boost. Goede voornemens zijn ofwel extreem - ik ga vanaf nu 3x per week lopen/naar de fitness - ofwel  vaag - ik ga gezonder eten/minder drinken/meer sporten. In beide gevallen zijn ze niet efficiënt en duurzaam. Extreme veranderingen, daar zijn we als mens niet goed in. We denken dan dat we te weinig wilskracht hebben, als we er niet in slagen om een drastische verandering vol te houden. Maar eigenlijk zijn onze hersenen biologisch geprogrammeerd om zoveel mogelijk hetzelfde te blijven doen. Dat spaart energie en geeft de ruimte om onze aandacht te focussen op dingen die op dat moment belangrijk zijn. Hoewel ik geen goede voornemens wilde maken, zijn er natuurlijk wél bepaalde zaken die ik belangrijk vind en die ik wil verwezenlijken. Ik wil fit en uitgeslapen zijn, gezond eten, wat meer lezen, leuke dingen doen met mijn gezin. In plaats van die doelen te gieten in goede voornemens, wilde ik mijn eigen gewoontes - goede en minder goede - onder de loep nemen. En kijken hoe deze meewerken of me belemmeren in het bereiken van wat ik graag wil doen. Daarom las ik dit boek en ging ik ermee aan de slag. Heb jij ook geen zin in een volledige ommezwaai maar wil je toch graag je gewoontes bijspijkeren? Kom eens langs voor een gezondheidsgesprek en we gaan ermee aan de slag. 

1+1 gratis

Na de eindejaarsdrukte ruim ik niet alleen de kerstboom en alle slingers op maar ga ik ook door mijn voorraad. Die mag af en toe eens opgekuist worden. Alle laatste stuks van onze dermatologische merken Avène, Bioderma en La Roche Posay vind je in onze verzamelbak aan 1+1 gratis. Spring af en toe binnen om te kijken of er voor jou niets interessant bij zit. De lichaamsverzorgingen van Caudalie krijgen een nieuwe look (prachtig trouwens) maar met de oude verpakking is niks mis, de inhoud blijft dezelfde. En deze kan je ook scoren aan 1+1 gratis. Ideaal voor deze koude dagen, deze extra voedende lichaamsmelken en voetcrèmes. En ideaal om als een laat nieuwjaarsgeschenk te geven. Er staat nog wat, maar ik zou toch niet te lang wachten want op = op. 

Januari tips

Over januari valt er weinig te zeggen. Het is een periode van stilte en kalmte, van jezelf extra in de watten leggen. Je lichaam heeft de rust  nodig. Het maakt minder cortisol aan, waardoor je je vermoeider en futlozer kan voelen. Omdat er zo weinig daglicht is, maken je hersenen voornamelijk melatonine, het slaaphormoon aan. Je hebt dus meer slaap nodig en dat is normaal. Zorg voor voldoende nachtrust. Wil je maximaal van het weinige daglicht te genieten, ga dan elke dag naar buiten voor een fikse wandeling. Tijdens de maanden januari en februari staat ons vitamine D-gehalte in het bloed op zijn laagste peil. Onze zomervoorraad is opgebruikt en we zijn nog lang niet toe aan bijtanken aan de voorjaarszon. Ben je echt extreem vermoeid en gaat dat niet over met meer rusten? Dan kan een vitamine D-supplement nodig zijn. Je vindt onze favorieten in hoge dosis hier en om als vrouw je botmassa ineens te versterken kiezen we voor vitamine D met K2

En tenslotte wens ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar